Novice2019 – 30 let golfskega igrišča Lipica

2019 – 30 let golfskega igrišča Lipica

Drage golfistke in golfisti,
prihodnje leto bomo praznovali jubilejno, 30. obletnico obstoja in delovanja golfskega igrišča v Lipici.
Največje zasluge za to ima pokojni Andrej Franetič, direktor Kobilarne Lipica v tistih prelomnih časih. Imel je vizijo razvoja Kobilarne Lipica kot celostne destinacije, kar je pa je še bolj pomembno, imel je sposobnost in pogum, da je svojo vizijo tudi uresničil. Za tiste čase je veliko tvegal, ko se je lotil tega projekta. Angažiral je arhitekta Donalda Harradina, enega izmed najbolj znanih načrtovalcev igrišč tistega časa v Evropi. Še danes je Biro Harradine sinonim za vrhunski dizajn golfskih igrišč. Že takrat je bil izdelan načrt za 18 lukenj, žal pa je pokojni Andrej Franetič uspešno zaključil projekt samo devetih lukenj.
Zaradi Andreja Franetiča ima Golf klub Lipica svoje matično igrišče na tem prečudovitem delu Krasa in samo zaradi njega lahko na tem prostoru razvijamo in igramo to prečudovito igro.
Zato Golf klub Lipica vse od leta 2006 organizira tekmovanje v njegov spomin, Memorial Andreja Franetiča.
Prav je, da člani GK Lipica ohranjamo in nadgrajujemo vedenje in spomin na Andreja Franetiča, očeta golfa v Lipici. Zato za naslednje leto pripravljamo kar nekaj novosti, ki bodo povezane s tem dogodkom in s spominom na Andreja Franetiča:

  • Na klubski spletni strani je v ta namen postavljen poseben zavihek, kjer bodo objavljeni dogodki in spomini na čas, ko je nastajalo golfsko igrišče.
  • Naslednje leto, ob 30-letnici igrišča, nameravamo na turnir v spomin na Andreja Franetiča povabiti tudi predstavnike Biroja Harradine. Morda pa spodbudimo širše zanimanje za morebitno širitev igrišča oziroma dokončanje pred 30. leti začetega projekta, kar predstavlja nujno potreben del turistične in športne infrastrukture te destinacije.
  • Ob 30-letnici bomo organizirali odmeven turnir, na katerega bomo povabili golfiste iz cele Slovenije ter pomembne gospodarstvenike in politike iz lokalnega in državnega okolja. Morda tudi s tem spodbudimo ponovno razmišljanje in nove ideje o dokončanju golf igrišča in ostale infrastrukture, potrebne za dvig ugleda in zanimanja za to prečudovito lokacijo.

Ob tej priložnosti želimo in k sodelovanju vabimo vse poznavalce zgodovine nastanka našega igrišča, pa tudi tiste, ki imate kakršne koli spominske zapiske ali druge vrste spominov (fotografije, pokale, plakete) na temo 30 let našega igrišča, da nam jih posredujete, da bomo lahko njihovo fotografijo ali kopijo objavili tudi na naši klubski spletni strani.

Rudi Brce

 

This site is registered on wpml.org as a development site.