Golf - šport za vse generacije

V nedavno objavljenem intervjuju v časopisni reviji Obala plus smo imeli priložnost spoznati Tamaro Glavina, strastno golfistko in hkrati predsednico Golf kluba Lipica. V intervjuju nam je Tamara razkrila, kako se je zaljubila v golf že ob prvem stiku in kako ta šport postane del življenja vsakega strastnega ljubitelja. Več si lahko preberete v spodnjem intervjuju.

 

Da ti lahko golf hitro zleze pod kožo, je jasno že ob prvem stiku z golfistom. Strastni ljubitelji tega športa na prostem enostavno ne morejo brez njega in k igranju spodbujajo tudi ostale. Kako začeti? Kakšno opremo potrebujemo in koliko stane? To je le nekaj osnovnih vprašanj, ki si jih zastavljajo začetniki. Odgovore sva poiskali s Tamara Glavina, ki je od leta 2021 predsednica Golf kluba Lipica.

Golf je šport na prostem. Kdaj se začne in do kdaj traja golfska sezona v Lipici?

Golf lahko igramo vse leto, ne glede na letni čas. Sezona golfa na posameznih lokacijah se prilagaja klimatskim pogojem igrišča. Pri nas, v Lipici traja celo leto z izjemo kakšnega tedna, ko igrisce pobeli sneg. Zaradi ugodnih vremenskih pogojev je Lipica edino igrišče v Sloveniji, ki je brez daljše prekinitve odprto vse leto.

Kako pa gresta skupaj golf in burja glede na to, da je vaše igrišče na Krasu?

Golf je šport, ki te popolnoma prevzame in zavzetim golfistom ne moreta do živega ne dež, ne burja. Poleti je ob visokih temperaturah burja izjemno blagodejna, ker naravno hladi ozračje. To prinaša dodatno prednost našemu igrišču, za dež imamo pa dežnik.

V Sloveniji imamo 16 igrišč za golf, na Primorskem dve. Kakšne so posebnosti tega v Lipici, če ga primerjate z ostalimi?

Lipiško golf igrišče je delo svetovno znanega projektanta golf igrišč Donalda Harradina. Še danes je Biro Haraddine sinonim za vrhunski dizajn golf igrišč. Najdemo jih v Italiji,  Avstriji, Švici, Franciji, Grčiji, Nemčiji in pri nas, v Sloveniji, kjer imamo taki igrišči tudi na Bledu in v Mokricah. Med največje prednosti in posebnosti našega igrišča, poleg popolnoma naravnega okolja, štejemo predvsem milo sredozemsko podnebje, ki omogoča igranje vse leto, in prepustnost kraških tal, zato je to eno redkih igrišč, kjer ni blata kljub morebitnemu obilnemu deževju. Lipiško igrišče ima sicer 9 lukenj, vendar je z različnimi udarjališči zagotovljena raznolikost in tako omogoča 18 povsem različnih taktik igre.

Golf Klub Lipica sodi med večje golf klube v Sloveniji. Nam lahko predstavite vaše aktivnosti?

Golf Klub Lipica je matični klub Golf igrišča Lipica. Skupaj s Kobilarno Lipica – lastnikom igrišča – si vseskozi prizadevamo za razvoj golfa in vzdrževanje dobre kondicije igrišča. Naši člani imajo številne ugodnosti. Poleg znatnih popustov pri igralnini in vseh storitvah Kobilarne smo partnersko povezani tudi z nekaterimi drugimi igrišči, kjer našim članom omogočajo ugodnejše igralne pogoje. V letu 2023 načrtujemo organizacijo 26 turnirjev in klubski izlet v Italijo. Članom omogocamo finančno podporo pri udeležbi na tekmovanjih pod okriljem Golf zveze Slovenije. Posvečamo se učenju golfskih tehnik in pravil golfske igre. V klubu imamo dva trenerja z licenco in mednarodnega sodnika, ki skrbijo, da so naši člani na igrišču dobro podkovani.

Gre za neobičajen šport, v šolah se ne uči, poteka vedпо na drugem “igrišču”, ni možičen. Kako se ga lotiti? Kje lahko pridobimo osnovno znanje? Kaj potrebujemo?

Golf je vse bolj priljublien šport. Igraš ga lahko sam, s prijatelji ali družino, vse dni v tednu. Nenehno si v stiku z naravo in ni obremenjujoč za zdravje, nasprotno igra ga lahko vsak. Kot zanimivost naj povem, da ima naš najstarejši član 85 let. Začetek je zelo preprost. Pokličete Golf igrišče Lipica in se prijavite na tečaj. Izvajamo skupinske in individualne tečaje skozi vse leto. Novi golfist mora opraviti osemurno usposabljanje za osnovno znanje golfa. Tečajniki dobijo vso potrebno golf opremo brezplačno v uporabo. Sicer pa golfist potrebuje golfske palice, veliiiiko žogic in udobne čevlje. V Lipici deluje tudi celoletna šola golfa za otroke in mladostnike. To je naša oranžna ekipa, ki nas vedno nova navdušuje. V okviru Golf Zveze Slovenije potekajo šolska tekmovanja na različnih igriščih, kjer se mladi spoznavajo, zabavajo in okušajo prve športne uspehe na »velikih« tekmovanjih.

Golf velja za drag šport. Kakšni so stroški učenja in kasneje igranja?

Golf bi finančno lahko primerjali s smučanjem, le da se golf igra vse leto. Golf tečaj stane 99 € (enkratni vložek), včlanitev v Golf klub Lipica (GKL) pa 120 € na leto. Posamezna igra stane v Lipici za naše člane med 25 € in 35 €. Možen pa je nakup tudi cenovno ugodne letne karte. Članom GKL je priznan 25 % popust.

Vaš klub je vzgojil Ano Belac, ki odlično tekmuje na mednarodni ravni. Kaj je potrebno za tak uspeh in kakšen je njen potencial?

Predvsem veliko dela, treningov in ljubezen do športa. Ana je ena najvidnejši slovenskih golfistk, ki tekmuje na največjih mednarodnih turnirjih. V ZDA je na priznani univerzi prejela štipendijo, ki ji je omogočila, da je golf dodobra izpopolnila in se danes z njim ukvarja profesionalno. V mednarodnem golfu je dosegla že ogromno in verjamemo, da nas bo še presenetila.

Mateja Sukič

This site is registered on wpml.org as a development site.