NoviceOd GK Lipica do LPGA

Od GK Lipica do LPGA

Ana Belac bo z največjimi črkami zapisana v zgodovino Golf kluba Lipica, saj je dosegla tudi največji uspeh slovenskega golfa do leta 2020. Kaj vse lahko doseže še v prihodnosti?

Golf zveza Slovenije (GZS) in z njo vsi najbolj odzivni mediji – RTV, STA, 24ur, Siol –  poročajo, da je Portorožanka Ana Belac z zmago na turnirju profesionalk Carolina Classic na igrišču Pinehurst v Severni Karolini dosegla največji uspeh slovenskega golfa. Z zgodovinsko zmago si je že v prvi sezoni med profesionalnimi igralkami na stežaj odprla vrata v najvišji svetovni razred – LPGA. Ko bo to dokončno potrjeno in bodo razmere dopuščale, bomo v klubu dosežek večkratne klubske prvakinje primerno proslavili.

Ostaja namreč samo še zadnji turnir v letošnji sezoni turnirjev Symetra, in sicer od 3. do 6. novembra v Davidsonu (Severna Karolina). Vstopnice za LPGA za leto 2021 bo prejelo zgolj pet najboljših z lestvice Symetra. Ana pred zadnjim turnirjem zaseda drugo mesto. Vsi verjamemo, da se ji vstopnica v LPGA ne more več izmakniti. Ne samo to. Zmaga v Pinehurstu ji je prinesla tudi povabilo na zadnji major turnir letos – odprto prvenstvo ZDA za ženske, ki bo v Houstonu (v državi Texas), od 10. do 14. decembra. Tudi olimpijskim igram v Tokiu, ki so njena velika želja, se je z zmago močno približala.

Ana je na turnirju vodila od prvega dne. Uvodna dneva je na skoraj ‘domačem’ igrišču s parom 72, nedaleč stran od nekdanje svoje Univerze Duke, potrebovala 66 in 71 udarcev, finalna dneva pa 70 in 74 udarcev. Finalni dan je dosegla že vodstvo s sedmimi udarci razlike, kar ji je omogočilo nekoliko manj tvegano in preračunljivo igro, tudi ob smoli, ki se ji je zgodila na zadnjem paru 5 na 15. luknji, ko je s sicer dobrim udarcem zadela drevo in se ji je žoga nesrečno odbila v avt. Takrat smo se tisti, ki smo spremljali rezultate s turnirja v živo, za trenutek zdrznili. Hkrati pa smo verjeli, da izdatne prednosti na zadnjih treh luknjah ne more več izgubiti. Marinotu sva tik pred tem poslala sporočilo:

»Ana turnir lahko samo še zmaga! Tega vodstva se ne da preprosto izgubiti… Birdieji na paru 3 povedo vse!!!
Še šest lukenj do konca … in🍻🌻🌼🌷💪💪👍🏆
Lp L & B«

In tako je tudi bilo! Ana Belac je svoje delo opravila do kraja rutinirano in z odliko. Po turnirski zmagi je izjavila: »Končno mi je uspelo sestaviti odlične igre ves čas turnirja. Tu sem se osredotočala le na posamezne udarce in nisem razmišljala o končnem razpletu. Zadnji dan je bilo kar težko, a mi je uspelo.«
Najbližjo zasledovalko, Američanko Allison Emrey, je na koncu prehitela kar za štiri udarce. Z udarjališča je vse štiri dni zadela kar 49 krat fairway od 56-ih udarcev! To priča o njeni zbrani igri.

Turnir je prvi dan potekal v prelepem sončnem vremenu s poletnimi temperaturami, nato pa se je vreme spremenilo. Drugi in tretji dan so igralke igrale z močnim vetrom in dežjem. Ana je te razmere komentirala tako: »Ostale igralke so se pritoževale nad pogoji in godrnjale, v kakšnem vremenu morajo igrati, jaz pa sem uživala in igrala svojo igro. Zagotovo so k temu pripomogle izkušnje iz Evrope oziroma primorska burja iz Lipice, kjer sem začela svojo golfsko pot.”

Ana je že v prvi, zelo okrnjeni profesionalni sezoni, dosegla šest uvrstitev med 20 najboljših v skupno osmih nastopih. Ob veličastni zmagi je bila še trikrat med top 10.

Pa še nečesa ne smemo spregledati. Na nekaj zadnjih turnirjih ji je kedirala mama Erika. Verjetno gre tudi njej precejšen del zaslug, da je bila Ana na igrišču mirna, preudarna in osredotočena. Kljub temu, da se ima Ana za precej samostojno igralko, je ob tem izjavila, da ji je »igra spet postala zabava in da je mama del tega«. Tata Marino pa je moral – pač po sili razmer – vse izjemne dosežke hčerke Ane (in žene Erike) zaenkrat spremljati na daljavo …

Čestitke za izjemen Anin dosežek in uspeh slovenskega golfa prihajajo od vsepovsod. Ponosni smo, da je Ana ponesla v svet tudi ime našega Golf kluba Lipica!
Iskreno čestitamo!
Članice in člani Golf kluba Lipica

Zapisala:
Ljubo Lah in Danila Perhavec

Pa še oprema, ki jo trenutno uporablja Ana:

This site is registered on wpml.org as a development site.